Malam Gala Yayasan Usman Awang (Persembahan Perdana Muzikal Uda dan Dara)

(Gambar-gambar sumbangan 126 Creative Resources)

Bermula dari sebuah puisi yang indah, Gadis di Kuburan, dan seterusnya berkembang menjadi teater muzikal yang pertama di Malaysia pada tahun 1972, Uda dan Dara kembali lagi di pentas teater tempatan.

Yayasan Usman Awang berterima kasih kepada The Actors Studio (TAS) yang mempersembahkan teater muzikal Uda dan Dara, sebuah naskah cinta tragis dua hati. Dara, yang dilahirkan dalam keluarga berada dan Uda seorang anak muda dari desa merupakan sepasang kekasih yang saling mencintai merentasi perbezaan darjat, kuasa dan dalam adaptasi ini – budaya dan bangsa.

TAS telah menaja kos persembahan Malam Gala Yayasan Usman Awang (YUA) sempena persembahan perdana Uda dan Dara demi mengumpul dana untuk menubuhkan Pusat Sumber Usman Awang. Yayasan Usman Awang berjaya mengumpul dana sebanyak RM70,000 melalui acara ini.

UDD_2015_5_A3 YUA

Poster Uda dan Dara